[wpseo_breadcrumb]
۸ دقیقه
تست پاپ اسمیر توسط دکتر هما پرند

هر آنچه درباره تست پاپ اسمیر نمی دانید

آنچه می خوانید...

تست پاپ اسمیر یا به اصطلاح پاپ تست شامل بررسی آزمایشگاهی و میکروسکوپی بافت های سلولی گردآوری شده از دهانه رحم می باشد. اهمیت آن در این است که به تشخیص سریع سرطان دهانه رحم کمک می کند که موجب می شود فرصت درمانی بیشتری برای بیمار فراهم شود. بعلاوه با بکارگیری تست پاپ اسمیر می توان یکسری تغییرات سلولی که در دهانه رحم امکان دارد اتفاق بیافتد را زودتر از آنکه به سرطان دهانه رحم تبدیل شود تشخیص داد. همچنین موجب پیشگیری از پیشروی احتمالی سرطان دهانه رحم می شود.

بصورت کلی، دو آزمایش غربالگری هست که قادر است در پیشگیری و یا تشخیص زود هنگام این سرطان یعنی سرطان دهانه رحم کمک کند: تست پاپ اسمیر و آزمایش HPV

نمونه گیری از دهانه رحم برای تست پاپ اسمیر اغلب با معاینه لگن انجام می گردد و سپس برای بررسی دقیق تر به آزمایشگاه ارسال می شود. در خانم هایی که سن آن ها بالاتر از 30 سال است، امکان دارد آزمایش HPV و تست پاپ اسمیر تجویز گردد.

چه کسانی باید تست پاپ اسمیر انجام بدهند؟

به صورت کلی پیشنهاد می شود که این تست از سن 21سالگی  شروع شده و همچنین تمام بانوانی که بالای 21 هستند و از نظر جنسی فعالند لازم است این آزمایش را انجام دهند.

چه کسانی باید تست پاپ اسمیر انجام بدهند؟

انجام تست پاپ اسمیر، از جمله تست هایی است که در لیست آزمایش های قبل از ازدواج هم توصیه شده است. در صورتی که از آخرین باری که این آزمایش را انجام داده اید زمالنی بیشتر از فاصله زمانی که توصیه می شود گذشته است و یا وضعیت دهانه رحم شما به بررسی نیاز دارد، احتمالا پزشک شما آزمایش های غربالگری یعنی تست پاپ اسمیر و HPV پیش از حاملگی را به شما توصیه خواهد کرد.

چند وقت یک بار باید تست پاپ اسمیر انجام شود؟

به طور معمول متخصصان این حوزه یعنی زنان و زایمان با توجه به شرایط شخصی، انجام آزمایش پاپ اسمیر را برای هر 3سال یکبار به بانوانی که در سنین 21 الی 65 سال هستند پیشنهاد می کنند.     

سن بیمار              زمان انجام تست

بیشتر از 21 سال     اگر رابطه جنسی ندارند، لازم نیست تست را انجام دهند.

بیشتر از21 سال       اگر رابطه جنسی داشته باشند، هر 3 سال یکبار انجام شود.

21-29 سال          هر 3 سال یکبار انجام شود.

30-65 سال         هر 3 الی 5 سال یکبار، در صورتی که نتیجه‌ آزمایش اچ پی وی و تست پاپ‌ اسمیر منفی‌ باشد.

65 سال به بالا         امکان دارد دیگر به آزمایش احتیاج نباشد، با پزشک مشورت شود.

از آنجا که تست پاپ اسمیر برای بررسی تغییرات سلول های دهانه رحم انجام می شود و به تشخیص زود هنگام بیماری ها و بخصوص سرطان در دهانه رحم کمک می کند، خانم ها باید از سن 20 سالگی و زمانی که رابطه جنسی را شروع می کنند،  تا حدود 65 سالگی به طور منظم انجام شود. تعداد دفعات و اینکه هر چند وقت یک بار باید تست پاپ اسمیر تکرار شود به تشخیص پزشک و نتیجه آزمایشات قبلی شما (اینکه آیا در نتیجه پاپ تست های قبلی مورد غیر طبیعی مشاهده شده است یا خیر) وابسته است.

در چه صورتی و با داشتن چه علائمی باید برای انجام تست پاپ اسمیر مراجعه کرد؟

  • داشتن ترشحات غیر عادی واژن
  • داشتن خونریزی و یا لکه بینی خارج از سیکل های عادی قاعدگی
  • داشتن درد یا خونریزی در واژن در زمان رابطه جنسی و یا بعد از آن

انجام تست HPV همراه با تست پاپ اسمیر: به این نوع آزمایش همزمان هم گفته می شود. در صورتی که نتیجه هر دو آزمایش عادی نباشد، پزشک شما احتمالا به شما توصیه می کند که بهتر است 5سال صبر کنید و تا زمان آزمایش غربالگری بعدی آزمایش دیگری انجام ندهید.

چه وقتی انجام تست پاپ اسمیر با فاصله زمانی کوتاه تر ضروری است؟

•       زمانی که وجود سرطان دهانه رحم و یا وجود بافت های سلولی پیش سرطانی در تست پاپ اسمیر قبلی برای پزشک مشخص شده است.

  • قرار گرفتن در شرایطی که در معرض دی اتیل استیل بسترول (DES) پیش از تولد بوده باشید، در حقیقت به این معناست که اگر مادرتان در دوره حاملگی داروی DES را مصرف کرده باشد.
  • مبتلا شدن به عفونت HIV
  • داشتن ضعف سیستم ایمنی بدن به علت پیوند اعضاء، شیمی‌درمانی و یا مصرف مزمن از کورتیکواستروئیدها
  • سابقه سیگاری بودن

در چه مواردی می توان از تست پاپ اسمیر صرف نظر کرد؟

بعد از انجام عمل جراحی برداشتن کامل رحم: بعد از گرفتن تایید پزشک تان می توانید درباره انجام دادن و یا منصرف شدن از انجام آزمایش پاپ اسمیر تصمیم بگیرید.

در صورتی که هیسترکتومی برای تشخیص یک بیماری غیر سرطانی مثل فیبروم رحم انجام داده اید، احتمالا بهتر است آزمایش پاپ اسمیر را انجام ندهید.

در چه مواردی می توان از تست پاپ اسمیر صرف نظر کرد؟

اگر سن شما از 65 سال بالاتر است و نتیجه آزمایش های پیشین  شما برای تشخیص سرطان رحم منفی بوده اند، اغلب پزشکان به صورت کلی موافقت خود را برای توقفآزمایش پاپ اسمیر اعلام می کنند.

تست پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟

در ابتدا برای انجام تست پاپ اسمیر لازم است که به بهترین متخصص زنان وزایمان، مراجعه شود. این آزمایش در حدود 10 الی 20 دقیقه زمان لازم دارد. در هنگام انجام پاپ تست، ابتدا پزشک با استفاده از ابزاری به نام اسپکولوم، دهانه رحم را تا حدی باز می کند که بتواند دهانه رحم را به خوبی مشاهده کرده و با استفاده از یک سواب از آن نمونه برداری کند. سپس نمونه گرفته شده به صورت آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت نتیجه را متخصص زنان بررسی خواهد کرد. در نتیجه انجام این آزمایش، ممکن است تا چند ساعت ذاحساس ناراحتی داشته باشید که این امر طبیعی بوده و اصلا جای نگرانی ندارد. در صورت مشاهده نتایج غیر طبیعی متخصص زنان، اقدامات درمانی و یا پیشگیرانه لازم را تجویز می کند.

تست پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟

اقدامات و شرایط قبل از انجام تست پاپ اسمیر چیست؟

برای انجام تست پاپ اسمیر، لازم است یک سری اقدامات پیش از انجام آزمایش انجام نشود که در ادامه این موارد مطرح شده است:

  • بهترین زمان انجام پاپ تست، روز پانزدهم از عادت ماهانه است.
  • در روز های قبل از انجام آزمایش پاپ اسمیر، نباید از پمادهای واژینال و هر گونه جسم خارجی همچون شیاف و یا تامپونی استفاده نمود.
  • تا 48 ساعت قبل از تست، از اسپری و یا پودری در نزدیکی دهانه رحم استفاده نکنید.
  • تا 48 ساعت (2 روز پیش از آزمایش) نباید از دوش واژینال استفاده کرد.
  • تا دو روز قبل از پاپ تست نباید رابطه جنسی برقرار شود.

رعایت تمامی این نکات به دقیق بودن نتیجه پاپ اسمیر کمک می کند و باید حتما این نکات را به درستی رعایت نمود.

نتایج تست پاپ اسمیر

نتیجه پاپ تست در صورت طبیعی بودن منفی و در صورت غیر طبیعی بودن مثبت طلقی خواهد شد. در ادامه به بررسی چگونگی نتایج غیر طبیعی پاپ تست پرداخته می شود.

نتیجه طبیعی پاپ اسمیر

منفی بودن نتیجه پاپ اسمیر نشان دهنده طبیعی بودن سلول های دهانه رحم و عدم مشاهده هر گونه سلول پیش سرطانی و یا سرطانی در آن است. نتیجه طبیعی قطعا خبر خوبی برای فرد است ولی لازم است همچنان به طور منظم آزمایش پاپ اسمیر را در زمان تعیین شده آن انجام دهد.

نتایج غیر طبیعی پاپ تست

سطوح مختلفی از غیر طبیعی بودن سلول های دهانه رحم وجود دارد که می تواند به مثبت بودن نتیجه پاپ تست منجر شود. ممکن است که سلول هایی در این آزمایش مشخص شوند که تنها کمی تفاوت با سلول های طبیعی دهانه رحم دارند و در نتیجه جای نگرانی نبوده و  نیازی به درمان خاصی وجود ندارد. ممکن است که تنها التهاب خفیف و تغییرات جزئی سلول ها (دیسپلازی) تشخیص داده شود.

ممکن است غیر طبیعی بودن سلول ها نشان دهنده سرطان دهانه رحم باشد و این نتیجه به معنای آن است که سلول های غیر طبیعی سرطانی پیشرفت کرده و ممکن است بافت ها و اندام های مجاور را درگیر کند.

همچنین در صورتی تست پاپ اسمیر به صورت همرمان با تشخیص HPV انجام شود، نتیجه غیر طبیعی پاپ اسمیر می تواند نشان دهنده ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی باشد.

نتایج غیر طبیعی پاپ تست

خطای پاپ تست

اگر اقدامات پیش از آزمایش به درستی رعایت نشده باشد و یا التهاب جزئی در دهانه رحم جود داشته باشد، ممکن است در دقت نتیجه حاصل از تست تاثیر گذاشته و در نتیجه پزشک تشخیص بدهد که نیاز به تکرار آزمایش وجود دارد.

آیا تست پاپ اسمیر عوارضی دارد؟

پاپ تست یک روش آزمایشگاهی ایمن محسوب می شود و خطری برای سلامتی خانم ها نخواهد داشت. البته گاهی ممکن است که در نتیجه این آزمایش سلول های غیر طبیعی موجود شناسایی نشده و نتیجه تست منفی کاذب شود که می توان این مورد را به نوعی از معایب نادری تست پاپ اسمیر دانست.

هزینه تست پاپ اسمیر

بخش عمده هزینه این آزمایش مربوط به هزینه های آزمایشگاهی برای بررسی نتیجه آن است؛ در کنار آن پزشک متخصص زنان نیز هزینه ای جهت نمونه برداری دریافت می کند و علاوه بر آن اگر لازم باشد که تست پاپ اسمیر به صورت همزمان با بررسی HPV انجام شود نیز بر هزینه آن اضافه خواهد شد.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۷ از ۵
از مجموع ۳ رای

دکتر هما پرند

متخصص زنان، زایمان، نازایی
جراح زیبایی زنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *