[wpseo_breadcrumb]
۱۰ دقیقه
عمل جراحی زایمان سزارین

زایمان سزارین

آنچه می خوانید...

عمل جراحی زایمان سزارین

سزارین، نوعی از زایمان است که با استفاده از عمل جراحی صورت می گیرد و شکم و رحم مادر در این جراحی باز می شود. بر این اساس عمل سزارین، جایگزینی برای زایمان طبیعی است. در اغلب موارد، خانم‌ها می دانند که به دلایل مختلف باید این عمل را انجام دهند؛ اما در برخی از مواقع نیز، جراحی سزارین بدون آمادگی قبلی اتفاق می افتد. این اتفاق برای زمانی است که در حین زایمان طبیعی برای سلامت مادر و کودک، تصمیم به زایمان سزارین گرفته می شود. بنابراین اطلاع از نحوه این عمل جراحی، مراحل زایمان سزارین ، درد عمل زایمان سزارین ، مزایا و معایب آن برای خانم‌های باردار می‌تواند بسیار مفید باشد. پس در ادامه این مقاله از سایت دکتر هما پرند، بهترین دکتر متخصص چکاپ زنان با ما همراه باشید.

 


     

    سزارین چیست؟

    بر خلاف زایمان طبیعی که در آن نوزاد به صورت واژینال به دنیا می آید، در عمل جراحی سزارین، یک برش در زیر شکم ایجاد شده و از آن برای خارج کردن نوزاد استفاده می شود. سزارین به صورت از قبل برنامه ریزی شده یا در مواقع اضطراری کاربرد دارد که در مقایسه با روش طبیعی دوره نقاهت طولانی تری نیز دارد.

    تولد فرزندی که 9 ماه در وجود مادر رشد پیدا کرده و به موجوی کامل تبدیل شده، اتفاق بزرگ و مهمی در زندگی هر زوجی محسوب می شود. هر زن و مردی برای داشتن فزندانی سالم تمام تلاششان را می کنند و از ماه ها قبل از اقدام به بارداری، آزمایشات گوناگون و مراحل خاصی را طی می کنند تا در نهایت فرزند دلبندشان را در آغوش بگیرند. نقطه عطف و برجسته این پروسه، زایمان و به دنیا آمدن این فرزند است که قرار است بعد از 9 ماه تمام تلاش والدین بخصوص مادر به بار بشیند و بالاخره برای اولین بار فرزندشان را در آغوش بگیرند. در گذشته اگر اسم زایمان برده می شد، تنها گزینه پیش رو زایمان طبیعی بود ولی به مرور زمان و با توجه به شرایطی که ممکن بود در دوران بارداری برای جنین رخ بدهد و شاید به دلیل مراقبت های بارداری که به درستی انجام نشده است و یا زایمان های اورژانسی نیاز باشد، زایمان سزارین رواج پیدا کرد.

    زایمان سزارین
     

    زایمان سزارین چگونه انجام می شود؟

    زایمان سزارین از طریق برشی که پزشک بر روی شکم ایجاد می کند، انجام شده و نوزاد را از داخل رحم خارج می کنند. در اصل زایمان سزارین یک عمل جراحی به شمار رفته و بیهوشی نیاز است که لازم است که در آن برش زده و بعد از عمل جای برش ها بخیه داشته باشند. در واقع برش ها ی شکمی و رحمی زده می شود، برشی عمدی بین ناف و ناحیه تناسلی و یا برشی افقی در زیر شکم. در صورتی که در زایمان طبیعی بدون هیچ برشی و تنها با فشاری که مادر به ناحیه واژن وارد می کند جنین از رحم خارج می شود.

     

    بررسی زمان زایمان سزارین

    با توجه به تفاوت هایی که در بالا اشاره کردیم، اگر همچنان تمایل به زایمان سزارین دارید؛ باید بدانید که متخصص زنان شما معمولا در هفته 39 بارداری برایتان زایمان سزارین را برنامه ریزی می کند. در این جراحی هدف آن است که پیش از زمان طبیعی به دنیا آمدن نوزاد، جراحی سزارین صورت بگیرد؛ اما اگر زودتر از 39 هفته نوزادی متولد شود؛ معمولا برای تنفس خود نیاز به دستگاه دارد. بنابراین بهتر است در این زمان برای سزارین برنامه ریزی شود تا رشد و تکامل جنین با مشکل روبرو نشود.

     

    تماس برای مشاوره: 02126710484

     

    عمل زایمان سزارین دقیقا در چه زمانی انجام می شود؟

    زایمان سزارین در هفته 39 ام بارداری یعنی در اصل دو هفته زودتر از زایمان طبیعی انجام می شود.

     

    بررسی مدت زمان عمل سزارین

    زایمان سزارین معمولا در مدت 45 دقیقه انجام می شود و پس از آن که پزشک نوزاد شما را به دنیا آورد رحم را بخیه زده و به این صورت برش شکم را می بندد. البته باید این را نیز به خاطر داشته باشید که انواع شرایط اضطراری ممکن است در زایمان به وجود بیاید؛ که این موضوع موجب می شود تا عمل زایمان با سرعت بیشتری انجام شده و نوزاد در کمتر از 15 دقیقه به دنیا بیاید که به آن سزارین اورژانسی نیز می گویند. اما در حالت کلی مدت زمان جراحی بین 45 دقیقه تا یک ساعت است.

     

    معرفی مراحل زایمان سزارین

    مراحل زایمان سزارین به شرح زیر است:

    مراحل زایمان سزارین

    اولین مراحل زایمان سزارین | مرحله بیهوشی

    در این مرحله که نخستین گام برای عمل سزارین است؛ زیر نظر متخصص بیهوشی، مواد بی حسی نخاعی یا بیهوشی به بیمار تزریق می شود. سپس متخصص بیهوشی از بی حس بودن مادر یا بیهوش بودن او مطمئن می شود. برای آن که مادر چیزی نبیند؛ پرده ای جلوی صورت مادر قرار می گیرد. در صورتی که سزارین به صورت اورژانسی باشد؛ از بیهوشی عمومی استفاده می شود.

    دومین مراحل زایمان سزارین | مرحله برش زدن

    در این مرحله برش هایی در شکم مادر زده می شود و در صورتی که نیاز به برش های بیشتری باشد؛ در قسمت عضله پایین رحم نیز برش زده می شود.

    سومین مراحل زایمان سزارین | خروج مایع آمنیوتیک

    در مرحله سوم، مایع آمنیوتیک (مایعی که جنین در آن شناور است) با استفاده از یک ساکشن، از بدن خارج می شود. سپس نوزاد خارج شده و بند ناف بریده می شود. در این قسمت شرایط جسمی نوزاد به صورت کامل چک خواهد شد.

    چهارمین مراحل زایمان سزارین | بخیه زدن

    در این قسمت بخیه هایی در قسمت برش زده، زده می شود. برخی از این بخیه ها جذبی بوده و نیاز به کشیدن ندارد اما برخی از بخیه ها کشیدنی است و بیمار باید چند روز بعد از عمل مجددا مراجعه کرده و بخیه کشیده شود. برای آن که عفونت در بدن مادر باقی نماند؛ پزشک داروی آنتی بیوتیک تجویز می کند و مادر برای استراحت به بخش منتقل می شود.

     

    تماس برای مشاوره: 02126710484

     

    چرا عمل سزارین انجام می شود؟

    زایمان طبیعی شاید به دلیل اینکه در سال های بعد از زایمان درد و ناراحتی کمتری برای مادر به همراه دارد، اولویت بسیاری از والدین است ولی از طرفی به دلیل تحمل درد بسیار زیاد و گاها طولانی زمان زایمان افراد را دودل می کند؛ البته داستان به همین جا ختم نمی شود و دلیل اینکه بسیاری از افراد مجبور به انتخاب عمل سزارین هستند، شرایط جنین از جمله چرخیدن جنین در شکم مادر (بریچ) است. در چنین شرایطی تنها گزینه پیش روی مادر زایمان سزارین است زیرا جنین نمی تواند از مجرای زایمان طبیعی خارج شود. همچنین گاها به دلیل شرایط اورژانسی مانند پاره شدن کیسه آب مادر، این عمل به سرعت و به صورت اورژانسی انجام می شود.

    دلایل گوناگونی وجود دارد که سبب می شود زایمان سزارین به زایمان طبیعی برای شما و جنینتان مناسب تر باشد؛ از جمله این شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • با وجود تحمل درد و فشار زیاد و ایجاد انقباضات فراوان، همچنان دهانه رحم چندان باز نشده و سر جنین از آن عبور نمی کند و در نتیجه متخصص زنان و زایمان تشخیص می دهد که باید عمل طزارین انجام شود.
    • عدم دریافت اکسیژن کافی توسط جنین: اگر پزشک متخصص زایمان تشخیص دهد که ممکن است در رسیدن اکسیژن به نوزاد مشکلی ایجاد شود باید زایمان سزارین انجام شود.
    • چرخیدن نوزاد و قرار گرفتن پای نوزاد در دهانه رحم به جای اینکه سر نوزاد در این محل قرار بگیرد. اصطلاحا به این حالت بریچ گفته می شود.
    • بارداری چند قلویی: گرچه که الزاما چند قلویی در بارداری به معنی زایمان سزارین نیست ولی به این دلیل که در بارداری چند قلویی احتمال قرار گرفتن جنین ها در شرایط خاص بیتشر است به همان نسبت احتمال زایمان سزارین نیز افزایش می یابد.
    • شرایطی به نام جفت سر راهی: اگر نحوه قرار گرفتن جف به نحوی باشد که دهانه رحم را گرفته باشد، بهترین راه خروج جنین زایمان سزارین است.
    • اگر مادر مشکلاتی مانند بیماری های جدی قلبی و یا فشار خون بالا داشته باشد، فشار ها و انقباضات زایمان طبیعی برای سلامتی مادر خطرناک خواهد بود.
    • ابتلای مادر به بیماری های عفونی و جنسی همانند زگیل تناسلی و ایدز که در صورت زایمان طبیعی ممکن است این بیماری ها به نوزاد منتقل شود.
    • اگر مادر در بارداری های قبلی عمل سزارین کرده باشد، در زایمان های بعدی احتمال نیاز به سزارین بیشتر خواهد بود.
    • اگر مشکلی در بند ناف جنین باشد به عنوان مثال بند ناف دهانه رحم را پوشانده باشد، نیاز است سزارین انجام شود.
    • اگر وزن جنین بیشتر از 4.5 کیلوگرم باشد، لازم است که زایمان به صورت سزارین انجام شود.

    ناگفته نماند که عمل سزارین در زمانی که کیسه آب پاره شده و یا ضربان قلب جنین غیر عادی شده باشد، به صورت اورژانسی و یا زایمان زودرس انجام می شود.

    انواع برش زایمان سزارین

     

    مراقبت های بعد از سزارین

    • از آنجا که عمل سزارین طی بیهوشی کامل انجام می شود، لازم است جهت کنترل درد بعد از آن معمولا دو الی سه روز مادر و نوزاد در بیمارستان بستری باشند تا مراقبت های لازم از آن ها انجام شود و داروهای مسکن و آرام کننده درد برای مادر تزریق شود.
    • همچنین لازم است بعد از عمل سزارین، مادر شروع به راه رفتن کند زیرا این مسئله سبب جلوگیری از ایجاد لخته های خونی می شود.
    • رعایت بهداشت بعد از عمل بسیار مهم بوده و از ایجاد عفونت در جای زخم ها و بخیه ها جلوگیری می کند.
    • کنترل درد مادر در زمان بعد از عمل سزارین بسیار مهم است زیرا درد داشتن سبب جلوگیری از تولید هورمون اکسی توسین می شود و در نتیجه مانع از تولید شیر در سینه های مادر می شود.
    • پوشیدن شکم بند جهت جلوگیری از افتادن شکم، فقط لازم است که فشار بیش از حد به بخیه ها وارد نشود.
    • برقراری رابطه جنسی باید به بیش از 6 هفته پس از زایمان موکول شود تا خطر انتقال عفونت وجود نداشته باشد.
    • نوشیدن آب کافی به میزان حداقل 8 لیوان تا از لخته شدن خون و یبوست جلوگیری شود.
    • بعد از عمل سزارین باید رژیم غذایی سالم و مورد تجویز پزشک را رعایت کرد زیرا معمولا بعد از عمل سزارین مادر از چند روز تا چند ماه احساس ضعف بدنی داشته باشد و باید رژیم غذایی مقوی ودر عین حال سالم داشته باشد.

    انواع بریج سزارین

     

    تماس برای مشاوره: 02126710484

     

    تفاوت جراحی سزارین با تولد طبیعی نوزاد

    • در زایمان طبیعی شکل طبیعی تولد صورت می گیرد اما سزارین یک نوع جراحی است.
    • سزارین با ایجاد برشی در شکم صورت می گیرد تا به رحم برسد اما در تولد طبیعی نیاز به این برش نیست.
    • در سزارین دو برابر زایمان طبیعی بیهوش خواهید شد.
    • زمان نقاهت در زایمان سزارین بیشتر از زایمان طبیعی است.
    • درد عمل زایمان سزارین بعد از عمل بوده و در تولد طبیعی در حین تولد نوزاد است.

     

    سخن پایانی

    در این مقاله از سایت دکتر هما پرند، به تمامی نکات مربوط به زایمان سزارین ، درد عمل زایمان سزارین و مراحل زایمان سزارین پرداختیم. شما می توانید با انتخاب بهترین متخصص زنان و زایمان، راحت ترین زایمان را تجربه کنید. همچنین می توانید در سایت دکتر پرند مشاوره داشته باشید.

    دکتر هما پرند

    منبع

    ۱
    ۲
    ۳
    ۴
    ۵
    میانگین امتیازات ۴.۵ از ۵
    از مجموع ۲ رای

    دکتر هما پرند

    متخصص زنان، زایمان، نازایی
    جراح زیبایی زنان

    74 پاسخ

    1. اگر سزارین نبود تا الان خیلی از زنا مث قدیم تلف میشدن. من انقد شرایطم سخت بود که نگو .
      واقعا خیلی علم کمک میکنه. خدا متخصصهای زنان رو حفظ کنه

      1. بله دقیقا درست می فرمایید در یک سری شرایط واقعا انجام عمل سزارین لازم بوده و می توان از این این طریق از سلامت مادر و جنین محافظت کرد.

    2. خانم دکتر شما سفید سازی رو با کربوکسی انجام میدین یا لیزر؟ کدوم بیشتر تاثیر داره؟

      1. بستگی بت شرایط سزارین اولتون دارد که در چه هفته ای ختم شد علت سزارین چی بوده
        در مورد زایمان طبیعی پس از سزارین بهتر است در مراکز آموزشی تحت نظر باشند

    3. بسیار مطالب کامل و آموزنده بود ممنون از شما خانم دکتر عزیز بابت این اطلاع رسانی عالی زنده باشید و سلامت

    4. اگر فاصله بین فرزند اول و دوم بیش از 10 سال باشه میشه با اینکه اولی سزارین شده، دومی رو طبیعی زایمان کرد؟

      1. بستگی بت شرایط سزارین اولتون دارد که در چه هفته ای ختم شد علت سزارین چی بوده
        در مورد زایمان طبیعی پس از سزارین بهتر است در مراکز آموزشی تحت نظر باشند

    5. کسی که مشکل کم خونی زیاد داشته باشه، آیا در زایمان سزارین دچار مشکل میشه؟حجم خونی که خانم ها در زایمان سزارین از دست می دهند چقدر است ؟؟

    6. سلام و سپاس از اطلاعات مفیدتون
      آیا مراقبت های پیش از زایمان در جلوگیری از ایجاد یرقان نوزادی موثر هست؟ 🙏🌹

      1. سلام دوست عزیز
        مراقبت های قبل بارداری تا حدود کمی میتواند از یرقان نوزاد جلوگیری کند

      1. به طور کلی زایمان طبیعی مزایای زیادی داره ولی اگر وضعیت سلامت مادر و فرزند ایجاب کند و خود فرد مایل باشه زایمان سزارین انجام میشود.

      1. انجام زایمان طبیعی معمولا به دلیل عوارض کمتری مناسب تر است ولی در بسیاری از موارد به دلیل شرایطی که در دوران بارداری به وجود می آید به دلیل محافظت از سلامتی جنین و یا مادر لازم میشود که حتما زایمان سزارین انجام شود.

    7. سلام وقتتون بخیر ، خانم من باردار هستند از دکترشون ناراضی هستیم ، شما تقبل میکنید ؟ و اینکه عمل سزارین رو برای چند ماه به بالا انجام میدید؟

      1. ابتدا باید ویزیت بشن
        در بارداری که مشکل مادری و جنینی نباشد یا کم خطر باشد سزارین معمولا در ۳۹ هفتگی انجام میشود

      1. ترخیص از بیمارستان بعد از بررسی پزشک انجام می شود ولی معمولا تا 48 ساعت بعد از جراحی ترخیص انجام می شود.

      1. زایمان در آب انجام نمیشود
        به خاطر خطر برای مادر و نوزاد
        خطر عفونت برای مادر
        خفگی نوزاد و …..
        در حال حاضر حتی در بیمارستان های خصوصی هم به ندرت انجام میشود

      1. دوست عزیزم زایمان سزارین در برخی از موارد با توجه به شرایط مادر و یا فرزند واقعا بهترین گزینه هست ولی به طور کلی ممکن است مادر بعد از زایمان سزارین با عوارضی مانند خونریزی، درد، جای زخم و… همراه باشد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *